Lejondolkens Tyger

Lejondolkens Tyger

Handtryckta Tyger förankrade i svensk historia

Lejondolken handtrycker en unik tygkollektion i Sveriges äldsta handtryckeri Ljungbergs i Rydboholm, utanför Borås. Våra mönster är en fri tolkning av historiska Skånska flamskvävnader. Grafisk mönstertolkning är av Mikael Sylwan.

Våra mönster härstammar från några av de mest kända Skånska historiska mönstren, “Papegoja med blomsterurna”, “Lejon i träd”, båda från Torna härad, samt “Enhörning” från Oxie-Skytts härad i sydvästra Skåne.

Lejondolkens tyger handtrycks på ekologiskt odlat lintyg hos Ljungbergs utanför Borås. Lämpade för möbler, gardiner, men även för inredningsobjekt såsom lampskärmar, tehuvor, kuddar, tabletter, dukar och andra textila produkter.

Martindale 25000.

Tvättråd: Kemtvätt eller 40°C skontvätt, ej centrifugering,  dropptorkas, vid vattentvätt krymper tyget 3-5%.

Handtryckta Tyger förankrade i svensk historia

Enhörning

Vårt lintyg är ekologiskt odlat i Frankrike och vävt i Belgien. Mönstret är handtryckt på det anrika Ljungbergs textiltryckeri i Rydboholm och är inspirerat av flamskvävnader från Skånes rika textilhistoria. Mönstret visar det blå sagodjuret som springer förbi det lilla trädet smyckat med frukter, därefter upptill en exotisk fågel med lång yvig stjärt och tofs på huvudet, den likaledes stora skimrande papegojan som kliver uppför den blå trädstammen, alla lyser de av djup och härlig färg. Omkring dem utbreder sig en örtagård med träd, fåglar och blommor. Överstrålade av sol från en gyllene tid, då morgonens dagg dröjde sig kvar. Enhörningen symboliserar jungfrulighet, oskuld och mod.

Det är inte känt vem som vävt detta ovanliga och skimrande mönster. Hela prägeln tyder på en hög ålder, av allt att döma är det en tidig 1700-tals vävnad. Vävdes ofta på brudkuddar.

Mönstret i detta tyg är en fri tolkning av en vävnad från Oxie-Skytts härad i sydvästra Skåne.

Fakta
Mönsterbredd: 126 cm
Rapport: 120 cm
Material: 100% Ekologiskt lin
Martindale 25000.

Papegoja med blomsterurna

Vårt lintyg är ekologiskt odlat i Frankrike och vävt i Belgien. Mönstret är handtryckt på det anrika Ljungbergs textiltryckeri i Rydboholm och är inspirerat av flamskvävnader från Skånes rika textilhistoria. Papegoja med blomsterurna är en hyllning till Tornabygdens örtagård och målar kärleken till doftande blommor, papegojor och sjungande fåglar. Inne i trädgården vandrar kvinnor och män i 1700-tals dräkter. Den blå liljan toppblomman är ett signum för gästgivardöttrarna i Everlöv.

Detta mönster vävdes ursprungligen 1792 av Hanna Pehrsdotter, en av de talangfulla systrarna.

Mönstret i detta tyg är en fri tolkning av en agedyna/bänkalängd från Everlöv, Torna härad, Skåne.

Fakta
Mönsterbredd:128 cm
Rapport: 107cm
Material: 100% Ekologiskt lin
Martindale 25000.

Lejon i träd

Vårt lintyg är ekologiskt odlat i Frankrike och vävt i Belgien. Mönstret är handtryckt på det anrika Ljungbergs textiltryckeri i Rydboholm och är inspirerat av flamskvävnader från Skånes rika textilhistoria.

Lejon i träd mönstret med lejonet som ilar fram i det blomstrande trädet fylls upp av praktfulla glada blommor och sjungande fåglar på trädgrenar. Lejonet som lyser av livsmod och vänlighet anses bringa trygghet och lycka. Lejonet vävdes troligen i Torna härad, Skåne.

Mönstret till detta tyg är en fri tolkning av en agedyna från Torna härad, Skåne.

Fakta
Mönsterbredd: 146 cm
Rapport: 80cm
Material: 100% Ekologiskt lin
Martindale 25000.

Se Även

På Stan

På Stan

Väskor, Plånböcker, med mera

Till Hemmet

Till Hemmet

Brickor, Förkläden, Handdukar

Tyger

Tyger

Handtryckta tyger i Lin och Bomull